F.A.Q. stipendista

Što je potrebno za dobivanje stipendije?

Uvjeti za dobivanje stipendije su;

  • Članstvo u Institutu (fizičke osobe).
  • Vlastita prijava za stipendiju (putem maila).
  • Upisani stupanj (B1/B2/C1/C2, preintermedio ili preavanzado, konverzacija napredna i srednja te svi stupnjevi za djecu.)
  • Redoviti dolazak na nastavu. Dolazak polaznika utvrđuje se putem evidencije dolazaka koju polaznik na početku svakog sata vlastoručno potpisuje.
  • Redovito pisanje domaće zadaće. Redovito pisanje domaće zadaće utvrđuje se putem evidencijske liste (javno vidljive u učionici) profesora koji svaki sat bilježi je li student napisao zadaću.
  • Uspješno riješeni mini testovi. Tijekom godine polaznik mora biti prisutan na svim mini testovima i mora ostvariti odličan rezultat.
  • Uspješno položen pismeni i usmeni ispit. Tijekom godine polaznik mora uspješno položiti polugodišnji (veljača) i godišnji (lipanj) pismeni i usmeni ispit.
  • Zalaganje na nastavi. Utvrđuje se zapažanjem profesora. Profesor mjesečno bilježi svoja zapažanja o zalaganju i napretku polaznika u izvještaju koji je dio povjerljive dokumentacije instituta.

Ukoliko dobijem stipendiju, što ona uključuje i koje troškove pokriva?

Stipendija uključuje sve troškove tečaja španjolskog jezika u trajanju do dva tjedna u Španjolskoj. Stipendija ne pokriva troškove prijevoza i smještaja, kao ni trošak upisnine.

Koja je dobna granica za dobivanje stipendija?

Dobna granica je 8 godina starosti odnosno upisan 3. razred osnovne škole pod uvjetom da djecu do 16 godina prate roditelji na putovanju. Završna dobna granica ne postoji.

Kada se dodjeljuju stipendije?

Stipendije se dodjeljuju u svibnju.

Zašto se stipendije dodjeljuju u svibnju, ako je jedan od uvjeta uspješno položen pismeni i usmeni ispit u lipnju?

Institut za španjolsku kulturu i jezik, prati svoje studente tijekom cijele godine. Vodi evidenciju o njihovom radu, pisanju domaćih zadaća, redovitom dolasku na nastavu i zalaganju te rezultatima svih mini ispita tijekom godine te na temelju toga procjenjuje može li kandidat dobiti stipendiju. Studenti koji imaju sve navedene kriterije ostvarene, mogu pasti pismeni i usmeni ispit samo ako se ne pojave na njemu. Institut ovo radi već dugi niz godina i u našem iskustvu nije se nikada dogodilo da odličan student tijekom cijele godine nije u stanju položiti završni ispit.

Što ako sam nekoliko puta izostao ili nisam bio prisutan na mini ispitu, mogu li svejedno ostvariti pravo na stipendiju?

Institut gleda cjelokupni dojam svakog studenta. Zalaganje na nastavi i trud nam je jedan od najvećih motiva za nagrađivanje studenata. Prilikom pružanja prava na stipendiju nismo rigorozni u toj mjeri da svi Vaši rezultati moraju biti uvijek 100%. Vaš cjelokupni dojam (zadaće, zalaganje, mini ispiti, ispiti) moraju biti vrlo dobri i mi ćemo učiniti sve da vas sa stipendijom motiviramo za daljnje učenje.

Škola u kojoj ću učiti španjolski jezik, koliko je kvalitetna.

Škola u kojoj će te pohađati dva tjedna nastavu španjolskog jezika je privatna ustanova koja također, kao i Institut radi prema programu Europskog referentnog sustava za jezike, pod pokroviteljstvom najstarijeg sveučilišta u Španjolskoj i u suradnji sa Institutom Cervantes.

Gdje mogu dobiti detaljne informacije o školi? 

Detaljne informacije o školi bit će Vam poslane na mail prilikom slanja koda za prijavu tečaja.

Dobio sam stipendiju, što sada?

Prije svega čestitamo! Sada je potrebno izvršiti prijavu tečaja na službenim stranicama škole u kojoj će te pohađati tečaj španjolskog jezika. Detaljne informacije kako to učiniti možete pronaći –ovdje-.

Za što mi služi kod koji sam dobio?

Kod koji ste zaprimili je jedinstven i služi Vam za prijavu tečaja na stranicama škole. Sa tim kodom, pristupate i zaštićenom sadržaju na našim službenim web stranicama, koji ste tiču stipendija.

Koliko iznosi stipendija i što ona pokriva?

Stipendija iznosi 510,00 eura i pokriva troškove tečaja španjolskog jezika u trajanju od 2 tjedna.

Stipendija ne pokriva troškove smještaja, putovanja kao ni iznos  koji je svaki polaznik dužan pokriti za trošak upisnine, udžbenika i potvrde o pohađanju tečaja.

Do kada mogu iskoristiti stipendiju?

Stipendiju polaznici mogu iskoristiti do kraja tekuće godine, ali su dužni prijavu na tečaj izvršiti u roku od 20 dana, od dana dobivanja lozinke te povratu informaciju o rezervaciji mjesta, prijavi i vrsti tečaja dostaviti Institutu,  putem maila.

Ukoliko polaznik ne izvrši prijavu u navedenom roku ili ne dostavi povratnu informaciju Institutu, lozinka će biti poništena i  stipendija će biti dodijeljena sljedećem polazniku na listi sa najboljim rezultatima.

Što ako je polaznik, dobitnik stipendije maloljetna osoba?

Djeca do 16 godina starosti moraju ići u pratnji roditelja ili neke osobe koju odredi roditelj. U tom slučaju, osoba koja je u pratnji djeteta mlađeg od 16 godina ima pravo na stipendiju, također.

Djeca, starija od 16 godina, mogu putovati sama. Ukoliko roditelj ipak ide u pratnji, također, ima pravo na stipendiju.

Tamo sam upisao tečaj i prilikom testiranja rekli su mi da sam B2 stupanj, a u Institutu pohađam A2 stupanj. Zašto je razlika u stupnjevima toliko velika?

Razlika u stupnjevanju je velika iz razloga što tamo pohađate tečajeve koji traju 20 školskih sati.

U Institutu pohađate tečajeve koji traju 120 školskih sati.

Ako tamo položim viši stupanj, mogu li po povratku u Institutu preskočiti stupanj?

Bili ste u španjolskoj na tečaju u trajanju od 20 školskih sati. 20 sati nije dovoljno za obraditi i savladati gradivo pojedinog stupnja, stoga ne možete preskakati stupanj. Možemo napraviti besplatno testiranje znanja i prije upisa provjeriti Vaš stupanj znanja. 


Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte na + 385 1 46 23 481 ili putem maila: info@institutoespanol.com.hr

 

Author: Institut za španjolsku kulturu i jezik

Share This Post On