Vaše mišljenje nam je važno!

Evo što naši članovi kažu općenito o nama:


Ana Petelinšek, psiholog:

Profesori su odlični i susretljivi, atmosfera u samom institutu je jako prijateljska i apsolutno svakome bi preporučila da se upiše u Institut ako je veliki zaljubljenik španjolske kulture kao što sam ja.


Srđan Basarić, politolog:

Ja periodično dolazim na besplatne radionice i radio sam pripremu za DELE i o profesorima i cijeloj školi mogu reći samo sve najbolje.


Ivana Leko, voditelj prodaje:

Moj sin već 4 godine pohađa vašu školu i nikada ga neću ispisati. Išao je na puno aktivnosti i ovo je jedina od koje ne želi odustati. Mislim da to govori puno o načinu rada svih djelatnika vaše škole.


Dubravka Opačić, knjigovođa:

Moj sin pohađa tečaj španjolskog kod vas već godinama. Zadovoljna sam i vašim radom i njegovim napredovanjem. Ponekad je teško pronaći način da se 9-godišnjicama održi visok nivo koncentracije 90 minuta, a vama u školi to itekako polazi za rukom. Samo tako nastavite dalje! Svaka vam čast na radu i razumijevanju koje imate za nas različite.


Ana Nikšić, profesorica hrvatskog jezika:

Imam samo lijepe riječi za Tečaj španjolskog! Profesionalni profesori, dobro organizirana i dinamična nastava, odlična atmosfera! Posebno mi se svidjelo što osim standardne nastave organiziraju i razne radionice na kojima se može naučiti puno zanimljivosti o hispanskoj kulturi. Svakako preporučujem!


Maja Kosanović, knjižničarka:

iBuenos dias! Moram vam reć’ da sam jako, jako zadovoljna tečajem španjolskog kod vas! Završila sam A1 i trenutno sam na A2 razini – kod profe Luz iz Mexica! Mislim da je veliki plus što su u školi izvorni govornici, jer ne samo da je to bolje za učenje jezika, već saznamo toliko puno o kulturi i povijesti toliko privlačnoj i drugačijoj od naše. Ekipa je super, isto! Jesam spomenula koliko sam zadovoljna?  Hvala vam i vidimo se…već sutra!


Jan Ruk, profesor španjolskog jezika:

Mislim da je Instituto trenutno najbolji tečaj španjolskog jezika u Zagrebu kako zbog kvalitete (koju osiguravaju činjenicom da su im svi profesori izvorni govornici sa jakim lingvističkim “backgroundom”) tako i zbog profesionalizma.
Ja sam i sam profesor španjolskog jezika te sam nakon povratka iz Španjolske upisao napredni konverzacijski tečaj kako ne bih izgubio tečnost u govoru. Jako sam zadovoljan zato što tečaj zaista je napredan i grupa stvarno je sastavljena od ljudi koji iznimno dobro govore španjolski tako da možemo uživati u raspravama o najrazličitijim temama, raditi na jeziku, a pritom se dobro zabavljati.
Sve u svemu, ¡excelente!


Ana Kecerin, studentica pravnog fakulteta:

Ovo je prije svega za buduće učenike, a sadašnji će se složiti sa mnom da je Intituto de Español najbolja škola stranih jezika u Zagrebu i okolici! Krenimo od profesora, na čijim satovima nikad nije bilo dosadno, jezik se uči temeljito na zabavan i dinamičan način. Nadalje, sve radionice, događanja i fešte bile su spektakularne, nikako ih propustiti. Svi zaljubljenici španjolskog jezika i kulture pravac Draškovićeva 57!


Zašto je najbolje učiti španjolski od educiranih profesora koji su ujedno i izvorni govornici, što misle naši polaznici.

Nika Ana Novak, profesorica;

Instituto de Español je najbolje mjesto koje možete zamisliti za učenje, usavršavanje i održavanje razine španjolskog jezika, u to se možete uvjeriti iz godine u godinu kao dugogodišnji polaznik poput mene! Imala sam sreću upoznati Lourdes León Malagón još kao lektoricu na studiju španjolskog jezika u Zagrebu i već mi se tada posebno svidio njezin pristup podučavanju i svakom studentu pojedinačno, pa sam se s veseljem priključila jednoj od grupa odmah nakon otvorenja Instituta. Tamo sam susrela još nekoliko kolegica koje su kao i ja završile studij španjolskog, ali ga ne koriste u poslu i zajedno iz semestra u semestar nastavljamo održavati razinu španjolskog koju smo stekle na studiju uz odlično pripremljene profesore izvorne govornike s kojima upoznajemo razne dijalekte i na ta način putujemo cijelim španjolskim govornim područjem. A pravo putovanje u Španjolsku omogućila mi je stipendija za učenje španjolskog u Valladolidu koju mi je Institut dodijelio dva puta dosad i oba putovanja su bila nezaboravna i obogatila me u svakom smislu, onom jezičnom i posebno osobnom – kroz nova prijateljstva koja redovito održavam i doživljaje kojih se uvijek rado sjećam. Zato i ove jeseni s nestrpljenjem očekujem početak novog semestra i novih pustolovina u učenju španjolskog!


Marina Mandić, profesorica francuskog jezika:

Ako želite naučiti španjolski i saznati iz prve ruke o kulturi zemalja španjolskog govornog područja, a pritom se i zabaviti, s ovom školom ne možete fulati!
Od profesora, metodologije, atmosfere na satu, individualnog pristupa, sve je na impresivnom nivou.
Bravo, samo tako nastavite!


Snježana Šarinčić, profesorica:

S radošću mogu reći da mi je Institut za španjolski jezik i kulturu otvorio vrata hispanske kulture, jezika i običaja. Veseli me što se, nakon skoro četiri godine učenja, jako dobro snalazim u komunikaciji na putovanjima Španjolskom. Kao znanstvenica iz područja edukacijskih znanosti pohvaljujem metodologiju rada usmjerenu na polaznike tečajeva, pozitivnu atmosferu, dinamičnost i vrlo visok stupanj pripremljenosti cijele ekipe profesora, izvornih govornika za svaki sat. Posebna pohvala voditeljici Lourdes koja izvrsno motivira polaznike, zna prepoznati njihove kvalitete te finom dozom humora učenje čini zabavnijim i lakšim. Standard poduke je vrlo visok i Institut je za svaku preporuku svima koji su zainteresirani za učenje španjolskog jezika!


Zrinka Pulišelić, prevoditeljica:

Učim španjolski u ovoj školi od samog početka. I imam samo riječi hvale. Od grupne do individualne nastave, od konverzacijskih tečajeva do radionica o hispanoameričkoj kulturi, povijesti, običajima… Pravo uranjanje u jezik i kulturu. Moderne metode podučavanja, prilagodba pojedinačnim interesima, tempu grupe ali i individualnom tempu, ovisno o tipu nastave… nema šablona. Ovo je španjolski s dušom. ¡Gracias!


Kuzmić Zdravko:

Odlično organizirana škola s odličnom metodom i odličnim predavačima.


Gabrijela Kovač Salopek:

Najbolji tečaj španjolskog u Hrvatskoj! Odlični profesori – izvorni govornici iz cijelog svijeta, koji se maksimalno trude, zanimljive teme, suvremene metode učenja.


Dunja Radujković:

Toplo preporučam Institut španjolskog jezika svima koji žele naučiti ne samo jezik, već i kulturu, običaje, gastronomiju i još mnogo toga od izvornih govornika (španjolskih i latinoameričkih). Profesori su fantastični, imaju strpljenja i znanja, a iz prve ruke možete čuti sve što vas zanima. Ja sam krenula sa kraćim intenzivnim tečajem, nisam se mislila toliko zadržati, ali mi se jako svidjelo i eto upisala sam već treću godinu. Osim redovnog tečaja održavaju se i dodatne radionice na kojima možete prisustvovati, tandem susreti, a u svakom trenutku se možete javiti profesoru za bilo kakve nedoumice. Naravno i od vas se očekuje dolazak i trud, ali ćete to bez problema odraditi kad vidite koliko se profesori trude svaki put jer oni stvarno vole svoj posao. Imala sam prilike upoznati i biti na satovima na kojima je predavala Lourdes, koja je fenomenalna, ima odličan pristup studentima i iako smo učili teško poglavlje (prošla vremena) uz njenu pomoć rekla bi da smo to super odradili. Definitivno najbolja škola za učenje španjolskog jezika!

Kako napreduju naši polaznici s učenjem: rezultati na kraju prvog i drugog semestra.

Što naši polaznici misle o besplatnim konzultacijama sa kontrolnim profesorom, tijekom cijelog drugog semestra?

Dorotea Zovko:

Pomalo sam lijena što se tiče domaćih zadaća i redovitog učenja no dodatna pomoć kroz konzultacije načinila je razliku. Moje govorne vještine su se sa vremenom poboljšale zahvaljujući predanom radu kontrolnog profesora i osobnoj pažnji koju sam dobivala. I ovaj komentar koji pišem na španjolskom umjesto na hrvatskom velik je dokaz tome. 😉

Soy un poquito vaga cuando se se trata de tareas y estudiar regularmente pero la ayuda extra de las tutorías hizo toda la diferencia. Mis habilidades mejoraron con más tiempo con mi profesora y atención personalizada.  Y este comentario que estoy escribiendo en español en lugar de croata es una gran prueba de eso. 😉


Tihomir Dužić:

“Prava pomoć u pravo vrijeme!

U razdoblju kad sam popustio u učenju španjolskog, profesori instituta su to proaktivno prepoznali. Ubacili me u sustav podučavanja koji mi je pomogao da dostignem razinu znanja potrebnu za nastavak učenja. I sve to kroz personalizirano vođenje dodatnog profesora! Hvala!”


Ivana Roksandić:

Mislim da su besplatne konzultacije odličan servis, jer sam na taj način dobila posebno i individualnu pažnju. Također, imati dva profesora: svoju profesoricu u grupi i kontrolnog profesora mi je omogućilo da uvijek dobijem pomoć koja mi je potrebna. Preporučujem 100% svima besplatne konzultacije.


Marija Matea Golubiček:

Bok svima! Htjela bih podijeliti svoje iskustvo sa besplatnim konzultacijama u Institutu. Zahvaljujući konzultacijama imala sam priliku poboljšati gramatičko znanje kao i vokabular. Dodatne personalizirane zadaće su mi također puno pomogle oko poboljšanja znanja španjolskog jezika. Svakako preporučujem svima kojima je pomoć potrebna besplatne konzultacije. Profesori su odlični i znaju kako objasniti gradivo.


Marina Tonaković:

Ovo je najbolje mjesto za učenje španjolskog jezika na svijetu! Oduševljena sam sa besplatnim konzultacijama! Puno sam prošle godine izostajala sa nastave te iako sam ispit na kraju prvog semestra položila, imala sam rupe u znanju. Moj profesor je to odmah vidio te zajedno sa kontrolnim profesorom organizirao besplatne konzultacije za mene. Kontrolni profesor mi se javio, imali smo kratki razgovor, prošli kroz gradivo te mi je do kraja akademske godine slao personalizirane vježbe i zadatke, koje sam rješavala i slala njemu natrag na ispravak i na taj način dodatno vježbala sve što sam trebala. . Na kraju godine, nisam više imala nikakvih teškoća. Super je imati jednu takvu uslugu na raspolaganju. Da toga nije bilo, vjerojatno ne bi položila ispit na kraju godine ili bih odustala od učenja. Ovako, učim i dalje sa entuzijazmom i voljom. Individualan pristup svakom polazniku unutar grupe me također oduševljava! Svaka vam čast!


Stjepan Vuletić:

Svakako bih preporučio konzultacije sa profesoricom Lourdes! Profesorica je vrlo pristupačna i detaljno objasni na ćemo je potrebno vise raditi i na sto treba obratiti vise pozornosti. Od sada pa na dalje, ukoliko mi se pruži nova mogućnost za konzultacije, svakako ću je iskoristiti!

Što naši članovi misle o kontrolnim profesorima?

Ivana Škvorić:

Ideja da imamo kontrolnog profesora je genijalna! Jako mi se sviđa to što uz našeg profesora koji nam predaje na nastavi imamo još jednog profesora koji zna sve o nama, koji pregledava naše zadaće, koji ispravlja također naše ispite i koji je tu za nas za sve što nam treba. Ako smo izostali i trebamo pomoć oko gradiva, on nas kontaktira i vodi nas dalje uz pomoć dodatnih vježba i objašnjenja. Na taj način vrlo brzo možemo naučiti propušteno gradivo i izbjegnemo ono najvažnije: da se na satu ne osjećamo kao da smo pali sa Marsa. Super!


Špiro Opačić:

Super je imati kontrolnog profesora. Na početku mi se nije dopala ideja da se usmeni ispiti snimaju za kontrolnog profesora, ali sada mi se jako sviđa to što svaki usmeni ocijene dva profesora, kao i što svaki pismeni pregledaju dva profesora. Barem znaš kada si prošao, da si ga prošao sigurno sa postotkom koji si dobio. Nema zafrkancije.

Što roditelji naših članova misle o konzultacijama sa njima vezano za napredak djece?

Dubravka Opačić:

Jako mi se sviđaju konzultacije sa roditeljima koje Institut organizira, vezano za napredak djece tijekom akademske godine. Izvještaji profesora su vrlo iscrpni te redoviti. Divno je što dobijemo povratnu informaciju o tome kako naša djeca napredaju sa učenjem španjolskog jezika (što ne dobijemo nigdje drugdje) , svakih dva mjeseca. Profesori se jako trude, uvijek, ako dijete izostane dobije informaciju o tome što je bilo na nastavi, što je za domaću zadaću. Ako dijete zaostaje u učenju, profesori bez iznimke, naprave dodatne materijale za vježbu i nas roditelje uvijek informiraju o svemu. Sviđa mi se jako ta briga i pažnja za svakog polaznika.


Ivan Pereković:

Konzultacije su super! Ukoliko ne možete doći na konzultacije, svakako izvještaj dobijete na mail. Uz to nije samo riječ o tome je li vaše dijete napreduje dobro ili ne, već o puno toga. Kada izostane dijete zovu da provjere je li sve uredu. Kada ne napišu domaću zadaću, pitaju je li treba pomoć oko toga. Kada nešto dijete nije naučio stižu prezentacije sa pojašnjenjima gradiva i dodatni zadatci za vježbu. Sve informacije su uvijek dostupne roditeljima! Samo tako nastavite!

Što naši članovi misle o A2+ preintermedio međustupnju?

Gabriela Salopek:

Oduvijek sam voljela španjolski jezik – učila sam ga u školi, kao izborni predmet na fakultetu te uz razne filmove, serije i glazbu. Imala sam predznanje, ali sam uvijek imala problema s gramatikom zbog čega nisam bila samopouzdana te sam rijetko razgovarala na španjolskom, a kada bih razgovarala – jako bih se spetljala svaki put jer bi mi u glavi bilo: ide li sada indefinido ili imperfecto – ima li naglasak – je li nepravilni glagol – kako ga konjugirati? Otišla sam na prijemni u Institut za španjolski jezik i kulturu kako bih provjerila svoje predznanje te saznala koji tečaj upisati. Imala sam poteškoća s prošlim vremenima, vokabular mi je štekao te se nekih riječi nisam uopće mogla sjetiti. Prof. Lourdes mi je dala dvije opcije – da upišem razinu B1 (ali uz uvjet da jako puno radim doma, naročito gramatiku) ili razinu A2+ koja je možda i bolja opcija jer se dosta radi gramatika – prošla vremena, imperativ, obogaćuje se vokabular te se gradi osnova za razinu B1. Naravno da sam uzela A2+ razinu jer uz posao i ostale obaveze nemam baš vremena svaki dan vježbati gramatiku koju i inače izbjegavam u širokom luku. To je bila najbolja odluka koju sam donijela u dužem razdoblju! Dobili smo fantastičnu profesoricu Libiu koja nam ima vrlo zanimljive metode rada – toliko sam bila oduševljena Institutom da je moj strah, odnosno averzija prema gramatici u potpunosti nestala! Naravno, neke stvari još uvijek štekaju jer trebam puno vježbati, ali Libia nas neprestano motivira, pokazuje nam zanimljive videe kako bismo saznali zanimljive činjenice o jeziku i raznim kulturama, gramatiku vježbamo kroz igre, kvizove i zanimljive prezentacije što je puno bolja metoda od klasičnih zadataka koji se uglavnom nude u drugim školama!
Mogu reći da prvi put u životu uživam rješavajući zadatke iako još uvijek griješim, ali puno su mi jasnije razlike između indefinida i imperfecta! Lakše se snalazim, ako se ne mogu sjetiti riječi – nastojim objasniti što želim reći, trudim se što češće razgovarati na španjolskom i savjetovala bih svima koji vole strane jezike, ali ih koči gramatika – da se upišu na ovaj tečaj jer je mene spasio! 


Ivana Roksandić:

Tečaj A2+ mi je pomogao da utvrdim sve znanje s prethodna 2 tečaja. Zapravo, tek sad imam dojam da stvarno imam slobodu izražavanja u svim vremenima i konstrukcijama koje smo obradili, tj., da mi je napokon sjelo i mogu se precizno izraziti. Bio mi je neizmjerno koristan i za učenje novih riječi i izraza te za dodatno upoznavanje i razumijevanje zemalja i kultura koje se služe španjolskim jezikom.

Što naši polaznici misle o B2 stupnju, koji traje dvije akademske godine, odnosno 4 semestra:

Ela Genc:


Uz toliko intenzivnog rada, nisam ni primijetila da je prošlo dvije godine na tom stupnju!
Kombinacija kreativnog rada, “drilanja” gramatike i konverzacije isplati se te na kraju rezultira adekvatnim znanjem.
Stoga bih svima poručila neka ih ne obeshrabri što stupanj B2 traje dvije godine – dovoljna je količina gradiva da vam zasigurno neće nedostajati posla ?


Lucija Glagolić Hora:

Teško je shvatiti i uhvatiti fine razlike u vremenima i oblicima glagola u španjolskom, no, uz dobrog profesora, kao što su oni u Institutu, dodatna godina dana se višestruko isplati. Ima se više vremena upoznati s jezikom i svim finesama koje uz njega dolaze. Kad gledate filmove, primijetit ćete da razaznajete strukture koje ste učili i razumijete i više nego što titlovi prenose. Zabavit će Vas koliko se malom izmjenom može izreći!


Ana Balković:

U Institut sam došla na nagovor prijateljice nakon što sam zbog posla počela živjeti na relaciji Zagreb – Barcelona te ubrzani B1 stupanj završila u jednom trimestru. Prije toga sam godinama “učila” španjolski uz sapunice, filmove i prijatelje podrijetlom sa španjolskog govornog područja. Zbog takvog nesistematiziranog predznanja nisam bila sigurna hoću li moći pratiti nastavu

Što naši polaznici misle o Online nastavi? Rezultati online testa satisfakcije.

Sve pohvale! Jako sam zadovoljna online nastavom na Institutu!


Estefania je zakon!!! Jako sam zadovoljna radom Instituta – sviđaju mi se i radionice, atmosfera, način organizacije nastave, odabir literature i sadržaja za nastavu. Još bih htjela istaknuti da je profesorica Estefania jako kreativna i da na vrlo zanimljiv način predaje! Silno se trudi kako bi nam objasnila gradivo i riješila bilo koji problem na koji naiđemo, uglavnom iz gramatike, bilo kroz video, neku korisnu web stranicu koja ima objašnjenja, kvizove,..jako nas puno potiče i motivira! Sviđa mi se to što se, iz jedne ideje, stvori još deset dodatnih (zašto je nešto važno, što je vezano uz to, kako lakše možemo nešto naučiti). U svakom slučaju – veoma kvalitetna, vrijedna, marljiva i zanimljiva profesorica.


Jako mi se sviđa što se ne držimo striktno knjige i “tipičnog” tečaja, onako po špranjci, nego uvijek dobijemo i dodatna objašnjenja, šira značenja mnogih tema kao i izraze iz kolokvijalnog španjolskog govora što smatram najbitnijim.


Naš veseli i vedri Profesor se stvarno uvijek trudi da što ljepše objasni, izabire motivirajuće materijale i teme za razgovor, i ponekad imam osjećaj da ne gubimo mnogo što nismo u pravoj učionici. Mislim da je prof Sergio ispekao online zanat do savršenstva! Kapa dolje! 🙂


Moram priznati da sam zaista ugodno iznenađena sa školom, organizacijom, profesorima, apsolutno svim. Smatram da mi je ovo jedan od boljih poteza. Hvala!


Nastava putem Zooma je odlična! Naravno da nedostaje atmosfera iz učionice, osobni kontakt sa kolegama i profesoricom, ali unatoč tome nastava je odlična, vrlo zanimljiva, dinamična i svaki put 90 minuta mi proleti.