Međustupnjevi

Međustupanj – preintermedio

Trajanje tečaja: 120 školskih sati (dva semestra).   

Stupanj Preintermedio svojevrsna je poveznica između stupnjeva A2 i B1.

Budući da je stupanj B1 usredotočen na pojašnjavanje pet slučajeva u kojima se u španjolskom koristi konjunktiv (Subjuntivo) i učenje dva glagolska vremena ovog glagolskog načina (Presente i Pretérito Perfecto), bitno je da polaznik u potpunosti utvrdi znanje glagolskih vremena u indikativu.

Tečaj preintermedio namijenjen je polaznicima koji govore i dobro razumiju španjolski jezik te znaju koristiti osnovna glagolska vremena, ali imaju problema sa zahtjevnijom gramatikom, na primjer s upotrebom i razlikom između glagola ser i estar, razumijevanjem razlike između prošlih vremena i imperativa.

Ti polaznici, unatoč dobrom razumijevanju i govoru, prilikom upotrebe gramatičkih struktura u govoru rade pogreške te ne vladaju u potpunosti s ukupnim fondom riječi, stoga je potrebno proširiti vokabular i tečnost u usmenoj interakciji.

Na kraju preintermedio tečaja svaki polaznik moći će komunicirati na jednostavan i rutinski način i direktno izmjenjivati informacije o poznatim temama i aktivnostima. Također, bit će u stanju nositi se s kratkim razmjenama informacija u društvu upotrebljavajući gramatičke strukture stupnja A2.

Zahvaljujući tome, polaznik će steći samopouzdanje te će moći razmjenjivati informacije i komunicirati s lakoćom u rutinskim aktivnostima kao što su putovanja, kupovina, razmjena ideja i sl.. Na tečaju će se uz gramatiku vježbati aktivnosti interaktivnog sadržaja u svrhu razvoja vokabulara svakog pojedinog polaznika. Idući stupanj koji polaznici mogu upisati je B1, gdje će biti usmjereni na zahtjevniju vrstu gramatike (indikativ i konjunktiv).


Što naši polaznici misle o Preintermedio stupnju?

Gabriela kaže: Oduvijek sam voljela španjolski jezik – učila sam ga u školi, kao izborni predmet na fakultetu te uz razne filmove, serije i glazbu. Imala sam predznanje, ali sam uvijek imala problema s gramatikom zbog čega nisam bila samopouzdana te sam rijetko razgovarala na španjolskom, a kada bih razgovarala – jako bih se spetljala svaki put jer bi mi u glavi bilo: ide li sada indefinido ili imperfecto – ima li naglasak – je li nepravilni glagol – kako ga konjugirati? Otišla sam na prijemni u Institut za španjolski jezik i kulturu kako bih provjerila svoje predznanje te saznala koji tečaj upisati. Imala sam poteškoća s prošlim vremenima, vokabular mi je štekao te se nekih riječi nisam uopće mogla sjetiti. Prof. Lourdes mi je dala dvije opcije – da upišem razinu B1 (ali uz uvjet da jako puno radim doma, naročito gramatiku) ili razinu A2+ koja je možda i bolja opcija jer se dosta radi gramatika – prošla vremena, imperativ, obogaćuje se vokabular te se gradi osnova za razinu B1. Naravno da sam uzela A2+ razinu jer uz posao i ostale obaveze nemam baš vremena svaki dan vježbati gramatiku koju i inače izbjegavam u širokom luku. To je bila najbolja odluka koju sam donijela u dužem razdoblju! Dobili smo fantastičnu profesoricu Libiu koja nam ima vrlo zanimljive metode rada – toliko sam bila oduševljena Institutom da je moj strah, odnosno averzija prema gramatici u potpunosti nestala! Naravno, neke stvari još uvijek štekaju jer trebam puno vježbati, ali Libia nas neprestano motivira, pokazuje nam zanimljive videe kako bismo saznali zanimljive činjenice o jeziku i raznim kulturama, gramatiku vježbamo kroz igre, kvizove i zanimljive prezentacije što je puno bolja metoda od klasičnih zadataka koji se uglavnom nude u drugim školama!
Mogu reći da prvi put u životu uživam rješavajući zadatke iako još uvijek griješim, ali puno su mi jasnije razlike između indefinida i imperfecta! Lakše se snalazim, ako se ne mogu sjetiti riječi – nastojim objasniti što želim reći, trudim se što češće razgovarati na španjolskom i savjetovala bih svima koji vole strane jezike, ali ih koči gramatika – da se upišu na ovaj tečaj jer je mene spasio! 

Ivana kaže: Tečaj A2+ mi je pomogao da utvrdim sve znanje s prethodna 2 tečaja. Zapravo, tek sad imam dojam da stvarno imam slobodu izražavanja u svim vremenima i konstrukcijama koje smo obradili, tj., da mi je napokon sjelo i mogu se precizno izraziti. Bio mi je neizmjerno koristan i za učenje novih riječi i izraza te za dodatno upoznavanje i razumijevanje zemalja i kultura koje se služe španjolskim jezikom.
 

Međustupanj – preavanzado 

Trajanje tečaja: 60 školskih sati (dva semestra).

Tečaj preavanzado namijenjen je polaznicima koji vrlo dobro govore i razumiju španjolski jezik, ali ponekad imaju problema s upotrebom nesvakodnevnog rječnika u nepoznatim situacijama i ispravnom upotrebom glagolskih vremena.  Takvi polaznici mogu s lakoćom voditi razgovor, pisati i razumjeti jednostavno pisane tekstove, ali ne mogu pratiti niti razumjeti zahtjevniju konverzaciju. Na kraju preavanzado tečaja, svaki polaznik moći će sudjelovati u dugim razgovorima, pisati i razumjeti većinu tekstova, uključujući jednostavne eseje, prezentacije i lekture. Također, moći će sudjelovati u diskusijama i pri tome upotrebljavati gramatičke strukture stupnja B1. Zahvaljujući tome, polaznik će steći samopouzdanje te će u zahtjevnim situacijama kao što su izražavanje vlastitog mišljenja, opisivanje osjećaja, razgovor o mogućim situacijama, teorijama i sl., komunicirati s lakoćom. Tijekom tečaja vježbat će se čitanje i istraživanje informacija kako bi svaki polaznik usvojio i razvio poseban fond riječi, izjava i rečenica te gramatika B1 stupnja. Idući stupanj koji polaznici mogu upisati je stupanj B2, na kojem će imati priliku sudjelovati  u strukturom zahtjevnim razgovorima, pisati (zahtjevnije) tekstove i razumjeti većinu tekstova, uključujući  službene, specijalizirane i profesionalne dokumente.


Međustupanj –avanzado 

Trajanje tečaja: 60 školskih sati (dva semestra).

Tečaj avanzado namijenjen je polaznicima koji govore i razumiju španjolski jezik sukladno C1 stupnju, ali imaju problema s upotrebom gramatičkih struktura i nesvakodnevnog rječnika u nepoznatim situacijama. Takvi polaznici mogu s lakoćom voditi razgovor, pisati i razumjeti pisane tekstove, ali ne mogu pratiti niti razumjeti zahtjevnu konverzaciju. Na kraju avanzado tečaja, svaki polaznik moći će sudjelovati u dugim razgovorima, pisati i razumjeti skoro sve tekstove, uključujući strukturno zahtjevne eseje, prezentacije i lekture.

Također, moći će sudjelovati u diskusijama i pri tome upotrebljavati gramatičke strukture stupnja C1. Zahvaljujući tome, polaznik će steći samopouzdanje te će u zahtjevnim situacijama kao što su izražavanje vlastitog mišljenja, opisivanje osjećaja, razgovor o mogućim situacijama, teorijama i sl., komunicirati s lakoćom. Tijekom tečaja vježbat će se čitanje i istraživanje informacija kako bi svaki polaznik usvojio i razvio poseban fond riječi, izjava i rečenica te gramatika C1  stupnja. Idući stupanj koji polaznici mogu upisati je stupanj C2, na kojem će imati priliku sudjelovati  u strukturom vrlo zahtjevnim razgovorima, pisati (zahtjevne) tekstove i razumjeti iste, uključujući  službene, specijalizirane i profesionalne dokumente.


Zašto u Institutu za španjolski jezik i kulturu postoji podjela na više stupnjeva?

Institut za španjolski jezik radi prema Europskom referentnom okviru za jezike i Kurikularnom planu Instituta Cervantes prema kojemu postoje početni (A1, A2), srednji (B1, B2) i napredni (C1, C2) stupnjevi.

Institut za španjolski jezik surađuje sa Zakladom za španjolski jezik (Fundación de Lengua Española) u svrhu dodjele naših stipendija u Španjolskoj, čiji je glavni preduvjet određivanje stupnja znanja jezika prilagođeno našem kontekstu i načinu podučavanja. Već spomenuta Zaklada za španjolski jezik surađuje s Institutom Cervantes te Sveučilištem u Salamanci (najstarijim sveučilištem u Španjolskoj). Osim toga, od svih polaznika i polaznica koji se prijave za polaganje DELE ispita očekujemo odlične rezultate jer s ponosom možemo reći da su DELE ispit od samog početka našeg projekta položili svi učenici koji su mu pristupili.

Španjolski jezik ne usvaja se na jednak način u španjolskome govornom području i u Hrvatskoj. Osim toga, proces učenja jezika nije identičan za učenike kojima je materinski jezik talijanski i one kojima je materinski jezik hrvatski, zbog čega se Instituto Cervantes vodi određenim parametrima koje treba imati u vidu kad se primjenjuje europski referentni okvir.

Ti su parametri sljedeći:

  • Kontekst podučavanja (osnovna škola, srednja škola, fakultet…).
  • Profil polaznika (poznavanje drugih stranih jezika, materinski jezik polaznika, dob).
  • Potencijalno lingvističko uranjanje (nalazi li se učenik u okruženju u kojem se svakodnevno govori jezik koji želi naučiti).

Naša ravnateljica, Lourdes León, također koordinira izradu programa i nastavnih materijala te sudjeluje na godišnjim sastancima Instituta Cervantes kako bi se jezični stupnjevi uskladili s radom naše škole zbog čega imamo viši početnički stupanj Preintermedio (između stupnjeva A2 i B1), satove konverzacije (srednja i napredna), stupnjeve B2.1 i B2.2 te ostale tečajeve specifične tematike.

Za sve daljnje upite u vezi s našim stupnjevima, možete se javiti na email adresu: lourdes@institutoespanol.com.hr .

Author: Institut za španjolsku kulturu i jezik

Share This Post On