F.A.Q polaznika

Si deseas obtener información sobre esta sección en español, no dudes en ponerte en contacto con nosotros en info@institutoespanol.com.hr y estaremos encantados de atenderte.


 Upisi na tečajeve španjolskog jezika


Kada se održavaju redovni upisni rokovi?

Upisi na tečajeve španjolskog jezika održavaju se dva puta godišnje. Upisi za individualnu nastavu održavaju se tijekom cijele godine, od rujna do lipnja. Točan raspored upisa možete pogledati ovdje.

Što je sve potrebno ponijeti za upis?

Prilikom upisa na tečaj španjolskog jezika trebate ponijeti novce za upisninu odnosno administrativne troškove i imati kod sebe svoj OIB.

Zašto plaćam upisninu?

Svaki polaznik plaća upisninu, odnosno naknadu za provedbu upisa.

Kada točno počinju tečajevi?

Tečajevi počinju uvijek u tjednu po završetku upisa. O početku tečaja ćemo Vas informirati na upisu. Također ćemo Vas o tome obavijestiti i pismenim putem.

Kako i kada ću saznati kada počinju tečajevi, tko mi je profesor i u kojoj sam grupi?

Prije početka održavanja nastave, odnosno zadnji dan upisnog roka, dobit ćete e-mail sa svim podatcima. U e-mailu ćemo Vam poslati raspored održavanja nastave, Vaš termin, grupu, informaciju o profesoru, akademski kalendar i sve ostale eventualne novosti. Mail šaljemo uvijek posljednji dan upisa, nakon što upisi službeno završe. Ako niste dobili mail, pregledajte pretinac neželjene pošte, jer se zna dogoditi da upravo tamo završi naša obavijest.

Mogu li promijeniti grupu ili vrstu tečaja nakon što već upišem određeni tečaj?

Ako u drugoj traženoj grupi ima mjesta, onda da. Uvijek se trudimo izaći u susret našim polaznicima i odobriti grupu u drugom terminu koji im više odgovara.

Hoću li izgubiti uplaćeni novac promjenom grupe ili vrste tečaja?

Novac nećete izgubiti. Ako mijenjate vrstu tečaja, bit će potrebno napraviti novi ugovor i eventualno nove uplatnice za plaćanje, no iznos koji ste uplatili vrijedi i za novi ugovor.

Kome se moram obratiti, ako želim promijeniti grupu?

Osobi koja je zadužena za koordinaciju studenata. Zahtjev za promjenu grupe mora biti upućen pismenim putem na mail: info@institutoespanol.com.hr

Jesu li materijali potrebni za rad uključeni u cijenu tečaja?

U cijenu tečaja uključeni su svi dodatni materijali. Udžbenik nije uključen u cijenu tečaja.

Moram li napraviti testiranje stupnja ili je diploma iz druge škole dovoljna?

Institut za španjolsku kulturu i jezik jedini u Hrvatskoj radi prema programu Europskog referentnog sustava za jezike poštujući sve smjernice (program, obrazovanje profesora izvornih govornika, literaturu itd.) te je iz tog razloga potrebno napraviti testiranje stupnja prilikom upisa, bez obzira na to što posjedujete diplomu iz druge škole. Testiranje provodimo kako bismo provjerili točni stupanj sukladno našem programu te Vas smjestili u najbolju moguću grupu za Vas.

Što je to testiranje stupnja i koja je cijena testiranja?

Testiranje stupnja sastoji se od kratkog usmenog i po potrebi pismenog ispita. Pismeni ispit sastoji se od dva dijela (gramatika i esej). Testiranje provode naši službeni D.E.L.E. ispitivači u skladu sa smjernicama Europskog referentnog sustava za jezike. Ono je besplatno i obavezno kod upisa na bilo koji tečaj, osim A1 stupnja. Testiranja provodimo online putem Zooma, no moguće je dogovoriti testiranje i u Institutu. 

Rezervacije termina za testiranje također su obavezne te svoj termin za testiranje možete rezervirati putem telefona: +385 1 46 23 481 ili putem maila: info@institutoespanol.com.hr

Gdje mogu saznati sve cijene za tečaj?

Na našoj web stranici: www.tecajspanjolskog.com objavljene su cijene svih tečajeva u rubrici cjenik.

Zašto su cijene tečaja za članove Instituta niže?

Članovi Instituta plaćaju članarinu. Ovisno o vrsti odabranog članstva i trajanju članstva, svaki član ima pravo na određeni besplatni tečaj španjolskog jezika. Članarina je također puno jeftinija od tečajeva pa su iznosi za članstvo manji.

Koliko traje svaki pojedinačni stupanj?

Svaki stupanj od početničkog A1 do naprednog C2, sukladno Europskom referentnom sustavu za jezike traje od 80 do 240 školskih sati.

Zašto moram upisati dva semestra odjednom?

Institut za španjolsku kulturu i jezik svoje tečajeve provodi sukladno programima Europskog referentnog sustava za jezika i u skladu s time propisan je točan broj sati za pojedini tečaj. Stupnjevi od A1 do C2 traju 120 školskih sati, odnosno dva semestra. U slučaju da polaznik upiše samo jedan semestar i prije početka drugog semestra prestane pohađati nastavu, gubi mogućnost polaganja za određeni stupanj i dobivanje diplome.

Koji je preporučeni tijek učenja španjolskog jezika za odrasle?

Preporučeni tijek učenja španjolskog jezika je:

 •  A1- 120 školskih sati (II. semestra)
 •  A2- 120 školskih sati (II. semestra)
 •  Preintermedio – 120 školskih sati (II. semestra)
 • B1- 120 školskih sati (II. semestra)
 •  Srednja konverzacija- nakon završenog B1 stupnja, studenti mogu, ukoliko žele pohađati srednju konverzaciju u trajanju od 60 školskih sati kako bi razvili govorne vještine sa obzirom na stupanj koji imaju.
 • Preavanzado – nakon završetka B1 stupnja, studenti mogu, ukoliko žele pohađati Preavanzado tečaj u trajanju od 60 školskih sati kako bi ponovili prošla vremena i subjuntivo te stekli sigurnost u naučeno gradivo. Također, moguće i kombinirati srednju konverzaciju sa B1+ stupnjem u obliku combo tečajeva.
 • B2 – 240 školskih sati (IV. semestra)
 • C1- 120 školskih sati (II. semestra)
 • Napredna konverzacija – nakon završenog C1 stupnja, studentima se toplo preporuča pohađanje tečaja napredne konverzacije u trajanju od 60 školskih sati kako bi razvili govorne vještine sa obzirom na stupanj koji imaju, prije nastavka učenja na C2 stupnju.
 • Avanzado
 • C2- 120 školskih sati (II. semestra)

Zbog čega u Institutu za španjolski jezik i kulturu postoji podjela na međustupnjeve?

Institut za španjolski jezik radi prema Europskom referentnom okviru za jezike i kurikularnom planu Instituta Cervantes prema kojemu postoje početni (A1, A2), srednji (B1, B2) i napredni (C1, C2) stupnjevi.

Institut za španjolski jezik surađuje sa Zakladom za španjolski jezik (Fundación de Lengua Española) za dodjelu naših stipendija u Španjolskoj, a za to je glavni preduvjet određivanje stupnja znanja jezika prilagođeno našem kontekstu i načinu podučavanja.

Već spomenuta Zaklada za španjolski jezik radi zajedno s Institutom Cervantes te Sveučilištem u Salamanci (koje je najstarije sveučilište u Španjolskoj). Osim toga, od svih polaznika i polaznica koji se prijave za polaganje DELE ispita očekujemo odlične rezultate jer s ponosom možemo reći da je DELE ispit od samog početka našeg projekta položilo 100% učenika i učenica koji su mu pristupili.

Španjolski se jezik ne usvaja na jednak način u španjolskome govornom području i u Hrvatskoj. Osim toga proces učenja jezika nije identičan za učenike kojima je materinski jezik talijanski i one kojima je materinski jezik hrvatski, zbog čega se Instituto Cervantes orijentira prema određenim parametrima koje treba imati u vidu kad se primjenje europski referentni okvir.

Ti su parametri sljedeći:

 • Kontekst podučavanja (osnovna škola, srednja škola, fakultet…).
 • Profil polaznika (poznavanje drugih stranih jezika, materinski jezik polaznika, dob).
 • Potencijalna lingvistička imerzija (je li učenik u okruženju u kojem se svakodnevno govori jezik koji želi naučiti).

Naša ravnateljica, Lourdes León, također koordinira izradu programa i nastavnih materijala te sudjeluje na godišnjim sastancima Instituta Cervantes kako bi se jezični stupnjevi uskladili s radom naše škole zbog čega imamo viši početnički stupanj (Preintemedio, Preavanzado, Avanzado , konverzacijske tečajeve te ostale tečajeve s posebnim tematskim naglaskom). Za sve daljnje upite vezane uz naše stupnjeve, možete se javiti na email adresu: lourdes@institutoespanol.com.hr 

Koliko iznosi cijena udžbenika i jesam li dužan kupiti ga u Institutu?

Cijena udžbenika ovisi o stupnju koji polaznici pohađaju  i polaznici ga naručuju u Institutu prilikom upisa. Svaki polaznik prilikom plaćanja udžbenika isti i dobiva.

Udžbenik polaznici ne moraju naručiti, niti kupiti u Institutu. Isti udžbenik može se naručiti u knjižarama po istoj cijeni. Cijenu formira knjižara, pa cijena ovisi o tome. 

Kada moram platiti udžbenik?

U prvom tjednu održavanja nastave. Plaćanje vršite u referadi prilikom preuzimanja udžbenika ili direktno u učionici kod profesora. Udžbenik ne možete dobiti dok ne izvršite plaćanje.

Može li firma platiti tečaj fizičkoj osobi?

Da. Institut za španjolsku kulturu izdat će R1 račun pravnoj osobi koja je platila tečaj.

U tom slučaju fizička osoba ne može ostvariti prava iz članstva, osim ako nije ujedno i počasni član Instituta. Također, pravne osobe plaćaju puni iznos cijene tečaja, bez popusta.

Mogu li odbiti PDV?

Ne. Institut nije u sustavu PDV-a.


Odustanak od upisanog tečaja


Što ako odlučim odustati od tečaja nakon mjesec dana?

Prilikom upisa na tečajeve španjolskog jezika u Institutu za španjolsku kulturu i jezik, svaki polaznik potpisuje ugovor u skladu s kojim se obavezuje da će upisani tečaj španjolskog jezika u cijelosti odslušati i platiti.

Svaki polaznik ima pravo na odustanak od tečaja u roku od 10 dana od potpisivanja ugovora, odnosno od početka tečaja (redovni odustanak od tečaja). U tom roku, polaznik može odustati od tečaja te je dužan platiti samo dospjele obaveze (npr. prva rata tečaja). Nakon isteka navedenog roka, polaznik može odustati, ali je dužan platiti cjelokupni iznos naveden u ugovoru.

“U slučaju odustanka od ugovora, Korisnik je dužan pismenim putem obavijestiti Institut. Obavijest može biti poslana putem maila na mail adresu: info@institutoespanol.com.hr ili na adresu Draškovićeva 57, 10000 Zagreb.”

Polaznik, iznimno, nakon isteka roka može odustati bez dodatnih troškova (izvanredni odustanak od tečaja) zbog izvanrednih razloga kao što su teška bolest, preseljenje u drugi grad itd.

Kako zatražiti izvanredni ispis s tečaja?

Ako polaznik smatra da su nastupile okolnosti koje on nije mogao predvidjeti prilikom upisa na tečaj i zbog kojih mora odustati od tečaja, može putem e-maila zatražiti izvanredni odustanak od tečaja.

“Korisnik može zbog izvanrednih okolnosti koje nije mogao predvidjeti prilikom sklapanja ugovora  odustati od ugovora, ali je tada dužan pismenim putem obavijestiti Institut i  zatražiti dozvolu za izvanrednim raskidom ugovora.

Korisnik je dužan dostaviti zahtjev elektronskim putem na mail adresu: info@institutoespanol.com.hr ili na adresu: Draškovićeva 57, 10000 Zagreb.

U zahtjevu kojim Korisnik traži dozvolu za izvanrednim ispisom, potrebno je priložiti dokumentaciju koja potvrđuje izvanrednu okolnost (npr. liječnička dokumentacija). Ukoliko polaznik ne preda zahtjev za raskidom ugovora u propisanom (putem navedenih adresa) i potpunom obliku (dokumentacija koja potvrđuje navode), Institut takav zahtjev nije dužan razmatrati.

Institut je dužan u roku od 15 radnih dana donijeti odluku o predmetu u kojem se traži izvanredni raskid ugovora. Ukoliko Institut donese pozitivnu odluku (dopušten raskid ugovora zbog opravdanosti razloga), ugovor se raskida sa datumom kada je Institut zaprimio zahtjev za izvanrednim raskidom ugovora. Korisnik je u tom slučaju dužan platiti sve dospjele obaveze prema Institutu do dana zatraženja izvanrednog raskida ugovora.” – OUP

Imam li pravo na žalbu na odluku Instituta o odustanku?

Ako smatrate da Institut nije uzeo sve relativne činjenice u obzir prilikom donošenja odluke ili Vi niste detaljno naveli sve razloge, imate pravo na žalbu. Žalbu šaljete na isti način kao i zahtjev za odustanak. Vaš će predmet odbor Instituta pomno pregledati i donijeti konačnu odluku. Nakon donošenja odluke na žalbu, nova žalba nije moguća.

“Žalba na odluku Instituta je moguća unutar 7 dana od dana dobivanja obavijesti Instituta. Žalba se podnosi na isti način kao i zahtjev za raskidom ugovora u pisanoj formi na e-mail adresu: info@institutoespanol.com.hr ili na Draškovićeva 57, 10000 Zagreb.

Pri podnošenju potrebno je poslati pisano očitanje i eventualnu dokumentaciju koja nije priložena ranije. Institut odluku od opravdanosti žalbe dužan je donijeti 15 dana od dana primitka žalbe. U slučaju da Institut donese pozitivnu odluku na žalbu, raskid ugovora stupa na snagu ono dana kada je žalba predana.” – OUP

Što ako sam se upisao na tečaj, a iz određenog razloga ne mogu ni početi pohađati tečaj?

Sukladno ugovoru koji potpisujete prilikom upisa na tečaj, imate pravo na ispis u roku od 10 dana od potpisivanja tečaja, odnosno od početka tečaja. Ako ne možete pohađati tečaj, pisanim putem (mail) možete raskinuti isti ugovor bez dodatnih troškova.


Studentska referada


Koje je radno vrijeme referade?

Studentska referada je otvorena za polaznike ponedjeljkom i četvrtkom u vremenu od 17.30-19.00 h.

Djelatnike studentske referade možete kontaktirati i na telefon +385 1 4623 481 ili na mail: info@institutoespanol.com.hr te aktualni polaznici mogu koristiti i Whats app od ponedjeljka do petka u vremenu od 10-19h.

Je li referada je otvorena cijelu godinu?

Referada je otvorena za sve polaznike većinu godine. Referada ne radi za vrijeme božićnih praznika, uskrsnih praznika te za vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora u lipnju i kolovozu.

Uvijek aktualizirane informacije o radnom vremenu referade možete pronaći i na našoj web stranici.


 Članstvo u udruzi Instituta


Zašto postati član Udruge Institut za španjolsku kulturu i jezik?

Razlozi za članstvo u našoj udruzi su mnogobrojni. Prvenstveni razlog je taj da za vrijeme trajanja članstva, svaki član sukladno vrsti članstva ima pravo na određeni tečaj potpuno besplatno! Članstvo je znatno jeftinije od tečaja, pa tako i plaćate manje (5-30% ovisno o vrsti članstva). Također, svi naši članovi imaju pravo sudjelovati na svim dodatnim aktivnostima koje organizira Institut (radionice, seminari, eventi, domjenci itd.), imaju pravo na tandem susrete, usluge i savjetovanje pri popunjavanju dokumentacije za stipendije, poslove i stručne prakse tj. pomoć pri pisanju životopisa, molbi, motivacijskih pisama, eseja za prijavu itd. te pomoć oko organizacije putovanja u zemlje španjolskog govornog područja. Uz pomoć članske iskaznice svi članovi ostvaruju do 20% popusta kod svih naših partnera. Imate priliku osvojiti i stipendiju za učenje španjolskog jezika u Španjolskoj.

Koliko iznosi članarina?

Ovisno o vrsti članstva koje izaberete.

Koliko dugo traje članstvo u Institutu?

Članstvo u Institutu može se ugovoriti na 6 i 12 mjeseci.

Za što služi članska iskaznica koju sam dobio?

Članska iskaznica uručuje se svim polaznicima koji su ujedno i članovi Instituta. Uz pomoć članske iskaznice, svaki član ostvaruje popuste na određene usluge naših partnera.

Mogu li prestati biti član udruge kada poželim?

Naravno. Članstvo možete prekinuti bilo kada pisanim putem ili konkluednim radnjama (prestanak plaćanja članarine).

Prekid ugovora o članstvu nema utjecaja na ugovor o tečaju.

U slučaju prekida članstva gubite pravo na odobreni popust za tečaj te ste dužni podmiriti cjelokupni iznos za tečaj španjolskog jezika sukladno cjeniku za osobe koje nisu članovi udruge.

Mogu li pravne osobe biti članom Instituta?

Ne.


Informacije o tečajevima


Što je to D.E.L.E. ispit?

D.E.L.E. je jedini službeni certifikat međunarodnog karaktera priznat od strane španjolskog Ministarstva obrazovanja. Priznat je u cijelom svijetu, a posebno ga cijene i priznaju privatne tvrtke, gospodarske komore i obrazovni sustavi, kako javni tako i privatni.

Koliko dugo moram učiti španjolski jezik da bi mogao se prijaviti za polaganje D.E.L.E. ispita?

D.E.L.E. ispit može polagati svaki polaznik već nakon uspješno završenog stupnja A1.

Zašto na početničkom tečaju stupnja A1 imam kolegu koji zna španjolski jezik?

U određenim grupama A1 stupnja može se dogoditi da jedan ili više polaznika imaju određeno znanje španjolskog jezika. Takvi su polaznici prošli testiranje u Institutu za španjolsku kulturu i jezik te je testiranjem od strane službenih D.E.L.E. ispitivača zaključeno da ti polaznici, unatoč određenom znanju, ne posjeduju dovoljno znanje za upis stupnja A2. Prisutnost polaznika koji imaju određeno znanje ne mijenja program stupnja A1 koji je namijenjen apsolutnim početnicima.

Što ako nakon održavanja nastave imam pitanja za profesora?

Za vrijeme trajanja nastave potrebno je postaviti profesoru sve eventualna pitanja. Ne budite sramežljivi jer od Vaših pitanja profitira cijela grupa i profesor na taj način dobiva smjernice što od gradiva trebate ponoviti. Naravno, za bilo koje pitanje možete se uvijek obratiti profesoru i putem mail adrese.

Moram li pisati zadaću?

Samo uz redovito pisanje domaćih zadaća, sudjelovanje na nastavi, redovite dolaske, izrada prezentacija itd. možete napredovati prilikom učenja španjolskog jezika. Naši su profesori prošli posebne dodatne edukacije kako bi Vama pružili najbolju moguću edukaciju, stoga od Vas kao polaznika očekuju trud kako biste zajedno uspješno savladali cjelokupno gradivo.

Tijekom radnog tjedna bio je praznik i nismo imali nastavu španjolskog jezika. Što sada?

Tečajevi španjolskog jezika sastoje se od određenog broja sati te će svi neradni dani, praznici i blagdani biti odrađeni tijekom godine. Institut vodi računa da cjelokupna nastava bude održana u točnom broju sati propisanom za određeni tečaj. Prilikom izrade akademskog kalendara, Institut je unaprijed uračunao sve blagdane, pauze i neradne dane.

S druge strane ukoliko dođe do neočekivanog ne održavanja nastave, ista će biti odrađena naknadno te će polaznici o tome biti informirani na vrijeme.

Ako izostanem sa sata, kako mogu nadoknaditi propušteno?

Svaki polaznik koji izostane s nastave, ima mogućnost propušteni sat nadoknaditi u nekoj drugoj grupi istog stupnja koja se održava u drugom terminu. Kako bi mogao iskoristi tu mogućnost, potrebno je kontaktirati odgovornu osobu za koordinaciju tečaja. Polaznik ne može samovoljno, bez najave, doći u drugu grupu. Također, svaki polaznik o svom izostanku može putem maila obavijestiti svog profesora, koji će na polaznikov zahtjev poslati sve materijale i informacije o tome što su radili na satu i što je određeno za domaću zadaću. Propuštene sate je moguće odraditi u grupama koje nastavu imaju u Institutu ili online (ako takve postoje za stupanj koji polaznik pohađa).

Što ako unaprijed znam da ne mogu doći na sat?

Javite svom profesoru putem maila i zatražite materijale s nastave i/ili nazovite referadu i raspitajte se u kojem drugom terminu možete odraditi propušteni sat.

Mogu li malo zakasniti na sat?

Kašnjenje nije preporučljivo, jer svojim naknadnim dolaskom, prekidate rad u grupi i ometate nastavu. Ukoliko nemate mogućnost doći na vrijeme, smatramo pristojim, javiti nam unaprijed da će te zakasniti.

Što ako sam propustio mini test?

Za vrijeme održavanja tečaja, polaznici u prosjeku pišu mini test svaki mjesec. Riječ je o kratkom ispitu koji obuhvaća nekoliko lekcija i služi kao priprema za završni ispit i pokazatelj je profesoru kakvo je Vaše stvarno znanje. Ako propustite pisanje jednog od mini testova, ništa značajno se neće dogoditi, jer su rezultati mini testova informativne prirode i ne utječu na rezultat završnog ispita. Mini ispit možete pisati i naknadno, ali je potrebno kontaktirati referadu, kako bi Vam dali termin za naknadno pisanje mini ispita.  Sadržaj mini testa možete naknadno dobiti i za domaću zadaću.

Što ako sam propustio završni ispit?

Ukoliko su Vaši razlozi za propuštanje završnog pismenog ili usmenog ispita opravdani, omogućit ćemo Vam drugi besplatni izlazak na ispit kako biste imali priliku uspješno završiti stupanj. 

Što ako ne prođem završni ispit? 

Ukoliko ne prođete cijeli ili dio završnog ispita u lipnju, u rujnu možete ponovno besplatno pristupiti polaganju samo onog dijela ispita koji niste dobro riješili u lipnju. 

Kada su praznici?

Na našoj web stranici možete pogledati akademski kalendar. Također, kalendar šaljemo svim polaznicima na mail prije početka održavanja nastave.

Zašto moram Institutu dati podatak o svojoj mail adresi i broju mobitela?

Institut za španjolsku kulturu i jezik sve obavijesti šalje na Vašu mail adresu i mobitel. Tijekom godine primat ćete obavijesti vezane za radionice, ispite, domaće zadaće, dodatne materijale, evente, račune itd.

Vaši podatci su tajni i ne dijelimo ih s trećim osobama, bilo privatnim ili pravnim. Također, svaki djelatnik Instituta u ugovoru o radu potpisuje izjavu o tajnosti podataka.

Što su to radionice? Je li potrebna prijava za sudjelovanje na radionicama?

Institut za španjolsku kulturu i jezik svaka dva tjedna održava radionice u suradnji s izvornim govornicima koji žive u Zagrebu i specijalizirani su za određeno područje. Sve radionice koje organizira Institut su besplatne za članove Instituta, no prijava je potrebna. 

Što su to tandem susreti?

To su neobavezni susreti naših polaznika i izvornih govornika sa španjolskog govornog područja. Institut svoje polaznike upoznaje s mnogobrojnim izvornim govornicima te im tako omogućava da jedanput tjedno (po dogovoru) i izvan učionica vježbaju španjolski jezik. Cilj tandem susreta je da oba sudionika unaprijede svoje znanje stranog jezika te se upoznaju s drugačijim životnim navikama i kulturnim običajima kroz neformalne susrete.

Koja je razlika između tandem susreta i konverzacijskih tečajeva?

Tandem susreti označavaju dodatnu izvan nastavnu aktivnost koja se sastoji od susreta dva izvorna govornika (hrvatski i španjolski) koji imaju slične interese i svrha im je vježbanje svakodnevne konverzacije izvan učionica.

Članovi tandem susreta nisu profesori i jezičari, nemaju program po kojem se susreti odvijaju, već samo priliku vježbati jezik kroz neformalne susrete sa ljudima koji govore ili koji su zainteresirani za učenje jezika i kulture.

Konverzacijski tečajevi, sa druge strane, su specifični jezični tečajevi, vođeni od strane educiranih profesora koji prate određeni program u kojem se ocjenjuju i ispravljaju greške polaznika u govoru i pisanju. Na satovima konverzacije upotrebljavaju će razni dodatni materijali i metodologija predavanja koja uključuje dinamične vježbe koje razvijaju govor i pisanje.

Što je potrebno za dobivanje stipendije?

Uvjeti za dobivanje stipendije su;

 • Članstvo u Institutu (fizičke osobe).
 • Vlastita prijava za stipendiju (putem maila).
 • Redoviti dolazak na nastavu. Dolazak polaznika utvrđuje se putem evidencije dolazaka koju polaznik na početku svakog sata vlastoručno potpisuje.
 • Redovito pisanje domaće zadaće. Redovito pisanje domaće zadaće utvrđuje se putem evidencijske liste (javno vidljive u učionici) profesora koji svaki sat bilježi je li student napisao zadaću.
 • Uspješno riješeni mini testovi. Tijekom godine polaznik mora biti prisutan na svim mini testovima i mora ostvariti odličan rezultat.
 • Uspješno položen pismeni i usmeni ispit. Tijekom godine polaznik mora uspješno položiti polugodišnji (veljača) i godišnji (lipanj) pismeni i usmeni ispit.
 • Zalaganje na nastavi. Utvrđuje se zapažanjem profesora. Profesor mjesečno bilježi svoja zapažanja o zalaganju i napretku polaznika u izvještaju koji je dio povjerljive dokumentacije instituta.
 • Ukoliko dobijem stipendiju, što ona uključuje i koje troškove pokriva?
 • Stipendija uključuje sve troškove tečaja španjolskog jezika u trajanju do dva tjedna u Španjolskoj. Stipendija ne pokriva troškove prijevoza i smještaja, kao ni trošak upisnine koji iznosi 85 eura.

Koja je dobna granica za dobivanje stipendija?

Dobna granica je 9 godina starosti, pod uvjetom da djecu do 16 godina prate roditelji na putovanju. Završna dobna granica ne postoji.

Gdje još mogu pronaći informacije o profesorima i njihov kontakt?

Informacije o profesorima možete pronaći na našoj web stranici  u rubrici „o nama“. Tamo se nalaze i e-mail adrese profesora.

Što je to kontrolni profesor? 

Uz dodijeljenog profesora, svaka grupa ima i kontrolnog profesora koji pomaže u planiranju nastave, osmišljavanju gradiva te izradi i ispravku ispita tijekom cijele akademske godine.

Uz to, njegova je uloga pratiti napredak polaznika (domaće zadaće, pohađanje nastave, testovi i ispiti) i osigurati da učenici istog stupnja imaju isto znanje, bez obzira na grupu te profesora ili profesoricu koje imaju. To je profesor koji radi “iz sjene” uz vašeg profesora ili profesoricu te je upoznat sa vašim napretkom i mogućnostima jednako kao i vaš profesor s kojim imate nastavu.

Zašto postoji ova pozicija?

S jedne strane, osiguravamo objektivnost u ispravku ispita, budući da će svaki ispit pregledati profesor i kontrolni profesor. Pošto su oboje DELE ispitivači, zajedno čine savršeni tim.

S druge strane, kontrolni profesor zadužen je za dodatne poduke za one učenike kojima je potrebna pomoć da bi postigli potrebnu razinu znanja.

Što ako vaš profesor smatra da vam treba dodatna pomoć prije završnih ispita?

Preporučit će vas za naš program „dodatne pripreme za završni usmeni ispit“. Radi se o potpuno besplatnom programu koji traje mjesec dana. Svaki tjedan u svibnju nudimo vam 30 minuta dodatnih vježbi usmenog izražavanja uz popratne domaće zadaće. Ovo pregled započinje s prvom lekcijom pa ga preporučujemo samo onim studentima kojima je potrebna dodatna vježba, iako će materijali, kao i uvijek, biti dostupni svim našim učenicima.

Kako vam možemo pomoći da položite ispite?

Naša diploma podrazumijeva da zaista imate razinu znanja koja odgovara vašem stupnju jer činimo sve kako bismo vam pomogli da je postignete. Shvaćamo da je učenje španjolskog dodatna aktivnost i da vas ponekad druge obveze sprečavaju u stjecanju željene razine. Prema tome, ako nakon ispita iz prvog semestra utvrdimo da niste postigli ciljeve, vaš će se kontrolni profesor primiti posla i:

 • iznova će poslušati i analizirati vaš usmeni ispit
 • pregledat će vaš pismeni ispit
 • razgovarat će s vama (osobno ili putem interneta)
 • dodijelit će vam tjedne zadatke koji će se mijenjati u skladu s vašim napretkom.

Vodit ćemo vas za ruku sve dok ne dostignete razinu ostatka svoje grupe kako bi vam bilo ugodno sudjelovati u nastavi. Na kraju krajeva, ovdje dolazite uživati! ?

Što je to pomoćni profesor? 

Pomoćni profesor je profesor  koji surađuje sa redovnim profesorom prije preuzimanja grupa.  Uloga pomoćnog profesora je upoznavanje sa polaznicima, njihovim ritom, napretkom kroz pregled domaćih zadaća, preglede mini ispita, snimki usmenih ispita i ispita, izvještaje redovnog i kontrolnog profesora, neposredno prije redovne rotacije profesora sukladno Europskom referentnom sustavu za jezike.

Zašto postoji ova pozicija? 

Sukladno Europskom referentnom sustavu za jezike, Institut radi rotaciju profesora svake akademske godine ( u nekim iznimnim slučajevima i ranije), a to znači da polaznici svake godine na novom stupnju imaju drugog profesora, kako bi imali priliku čuti sve naglaske španjolskog jezika i već na B1 stupnju mogli razlikovati odakle govornik dolazi (dio usmenog ispita D.E.L.E. B1). Kako bi ta tranzicija bila što lakša, osiguravamo da profesor koji će preuzeti grupu iduće akademske godine bude unaprijed upoznat sa radom grupe, polaznicima i svim detaljima.

Koja je razlika između kontrolnog profesora i pomoćnog profesora? 

Kontrolni profesor kontrolira pojedinačne stupnjeve, generalno znanje svih grupa istog stupnja, vrši kontrolu nad usmenim i pismenim ispitima i ispravcima istih, osigurava objektivnost prilikom ocjenjivanja te je njegov posao da svi polaznici istog stupnja imaju isto znanje bez obzira na to kojeg profesora imaju te u kojoj su grupi, tijekom cijele akademske godine.

Također, kontrolni profesor, organizira besplatne konzultacije za sve polaznike kojima je potrebna pomoć oko niveliranja znanja i dostizanja razine grupe u svrhu ostvarenja cilja.

Pomoći profesor upoznaje prolaznike kroz pregled zadaća, mini ispita, pismenih ispita, snimki usmenih ispita i izvještaja redovnog profesora te kontrolnog profesora, neposredno prije preuzimanja grupa te nastavlja biti redovni profesor.

U nekim slučajevima se te uloge preklapaju pa kontrolni profesor bude zapravo i onaj profesor koji preuzima grupu iduće akademske godine s obzirom na to da kontrolni profesor, također, već poznaje polaznike. 


Plaćanje tečaja


Na koji način mogu platiti upisani tečaj?

Tečaj možete platiti na rate, putem uplatnica koje dobijete u referadi prilikom upisa ili odjednom.

Plaćanje možete vršiti u referadi Instituta (za vrijeme radnog vremena referade), Internet bankarstvom ili u poslovnicama banke i pošte.

Izgubio sam uplatnice, što sada?

Zatražite nove uplatnice u referadi i mi ćemo Vam izdati nove uplatnice.

Na koliko rata mogu platiti tečaj?

Tečaj možete platiti najviše na 9 rata jednako kao i članstvo.

Trebam li platiti punu cijenu ako sam se naknadno uključio u grupu?

Polaznici koju upisuju tečaj naknadno, plaćaju iznos sukladno broju sati koji će pohađati.

U nekim mjesecima (npr. prosinac i sječanj) nemamo cijeli mjesec nastavu, zašto su u tim mjesecima rate za tečaj u punom iznosu?

Ukupna cijena tečaja je ravnomjerno podijeljena na ukupan broj rata (8 rata), a ne na broj sati, stoga svaki mjesec plaćate jednak iznos, bez obzira na realan broj sati koji imate u tom mjesecu. Tečaj španjolskog jezika je usluga koju pruža Institut i u ugovornom smislu čini cjelovitu i nedjeljivu uslugu.

Uplatnica za zadnji mjesec ima navedeni drugačiji iznos od onog kojeg sam plaćao tijekom godine. Zašto?

Prilikom upisa, prvo smo Vam obračunali popust (ukoliko imate na njega pravo) i iznos tečaja smo podijelili na 9 rata. Kako ne bi plaćali iznose u centima, zaorkužili smo određeni iznos i to pomnožili sa 8 rata te smo na zadnjoj rati samo dodali iznos koji nedostaje.

Na jednoj uplatnici nemam upisan iznos koji je potrebno platiti, što to znači?

To znači da morate kontaktirati referadu da Vam kažu koji iznos je potrebno platiti. Nažalost, prilikom ispisa zna se dogoditi da se papir pomakne i da se iznos ne otisne. Broj uplatnica koji ste zaprimili je broj rata na koji možete platiti tečaj i na svakoj od navedenih uplatnica morate imati određen iznos.

Do kojeg datuma u mjesecu sam dužan platiti mjesečnu ratu?

Dospijeće svake uplatnice je prvog u mjesecu.

Dospijeće svake uplatnice je prvog u mjesecu. Ja dobivam plaću 10. u mjesecu. Što da radim?

Obavijestite nas o tome. Učinit ćemo sve da Vam izađemo u susret.

Na mail sam dobio obavijest da nisam platio ratu za tekući mjesec. Što to znači?

Ukoliko ste zaprimili obavijest da ste dužni podmiriti dugovanje za tekući mjesec, provjerite jeste li uplatu izvršili.

Ukoliko jeste, povratno nas kontaktirajte. Ponekad se dogodi da Vašu uplatu naš sustav ne evidentira iz različitih razloga (za Vas je platio netko drugi, nije upisan ili je pogrešno upisan poziv na broj odobrenja i sl.).

Ukoliko uplatu niste izvršili, slijedite upute zadane u obavijesti. Važno je znati da ako ste zaprimili takav mail, on je namijenjen Vama te ga ne biste trebali ignorirati. Ignoriranje takve obavijesti može dovesti do negativnih posljedica za Vas, a jedna od njih je nemogućnost sudjelovanja na nastavi.

Koje su posljedice, ako ne platim ratu za tečaj?

Ukoliko polaznik jedan mjesec ne plati tečaj španjolskog jezika, neće više biti u mogućnosti prisustvovati nastavi dok ne podmiri sva dospjela dugovanja. Također, polaznici koji nisu platili sve obaveze ne mogu izaći na završni ispit, kao ni dobiti diplomu. Ukoliko iz navedenog razloga propuste završni ispit, ispitu mogu pristupiti nakon izvršenog plaćanja uz napomenu da se novi ispitni rok naplaćuje sukladno cjeniku.

Koji je IBAN Instituta?

IBAN je: HR552361102259947


Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte na + 385 1 46 23 481 ili putem maila: info@institutoespanol.com.hr

Author: Institut za španjolsku kulturu i jezik

Share This Post On