Combo tečajevi

Combo tečajevi namijenjeni su polaznicima čija razina znanja odgovara međustupnjevima  B1+ ili C1+, ali žele učiti jezik u većem intenzitetu od 1 x tjedno po 2 školska sata.

U tom slučaju studenti mogu kombinirati jedan od među stupnjeva (B1+ ili C1+) sa konverzacijskim tečajevima.

Na među stupnjevima  (B1+ ili C1+) polaznici vježbaju gramatiku i gramatičke strukture navedenog stupnja, dok na konverzacijskim tečajevima, polaznici vježbaju komunikacijske vještine, primjenu gramatike u govoru i šire fond riječi.

Sposobnost pristupanja navedenim tečajevima određuje se evaluacijom profesora i/ili testiranjem stupnja.

Combo tečajevi održavaju se 2 x tjedno po 2 školska sata.

Zbog čega u Institutu za španjolski jezik i kulturu postoji podjela na međustupnjeve?

Institut za španjolski jezik radi prema Europskom referentnom okviru za jezike i kurikularnom planu Instituta Cervantes prema kojemu postoje početni (A1, A2), srednji (B1, B2) i napredni (C1, C2) stupnjevi.

Institut za španjolski jezik surađuje sa Zakladom za španjolski jezik (Fundación de Lengua Española) za dodjelu naših stipendija u Španjolskoj, a za to je glavni preduvjet određivanje stupnja znanja jezika prilagođeno našem kontekstu i načinu podučavanja.

Već spomenuta Zaklada za španjolski jezik radi zajedno s Institutom Cervantes te Sveučilištem u Salamanci (koje je najstarije sveučilište u Španjolskoj). Osim toga, od svih polaznika i polaznica koji se prijave za polaganje DELE ispita očekujemo odlične rezultate jer s ponosom možemo reći da je DELE ispit od samog početka našeg projekta položilo 100% učenika i učenica koji su mu pristupili.

Španjolski se jezik ne usvaja na jednak način u španjolskome govornom području i u Hrvatskoj. Osim toga proces učenja jezika nije identičan za učenike kojima je materinski jezik talijanski i one kojima je materinski jezik hrvatski, zbog čega se Instituto Cervantes orijentira prema određenim parametrima koje treba imati u vidu kad se primjenje europski referentni okvir.

Ti su parametri sljedeći:

  • Kontekst podučavanja (osnovna škola, srednja škola, fakultet…).
  • Profil polaznika (poznavanje drugih stranih jezika, materinski jezik polaznika, dob).
  • Potencijalna lingvistička imerzija (je li učenik u okruženju u kojem se svakodnevno govori jezik koji želi naučiti).

Naša ravnateljica, Lourdes León, također koordinira izradu programa i nastavnih materijala te sudjeluje na godišnjim sastancima Instituta Cervantes kako bi se jezični stupnjevi uskladili s radom naše škole zbog čega imamo viši početnički stupanj (A2+, B1+, C1+ , konverzacijske tečajeve te ostale tečajeve s posebnim tematskim naglaskom). Za sve daljnje upite vezane uz naše stupnjeve, možete se javiti na email adresu: lourdes@institutoespanol.com.hr.

Koji su obavezni međustupnjevi?

Obavezni među stupnjevi su: A2+ (preintemedio) koji se sastoji od 120 školskih sati te se nastava održava 2xtjedno po 2 školska sata te C1+ (avanzado) koji se sastoji od 60 školskih sati i nastava se održava 1xtjedno po 2 školska sata te se može kombinirati sa avansnom konverzacijom u combo varijanti.

B1+(preavanzado) nije obavezan međustupanj i on se preporučuje polaznicima kojima je potrebna dodatna godina ponavljanja gramatike i konverzacije prije prelaska na B2 stupanj.

Author: Institut za španjolsku kulturu i jezik

Share This Post On