Mini izložba povodom dana Día de los muertos

U Institutu za španjolsku kulturu i jezik, postavljena je mini izložba povodom Día de los muertos, dana mrtvih, koji se u Meksiku slavi na poseban način. To je slavlje, a ne tužan blagdan kao u Europi blagdan Svih Svetih.

Riječ je o unikatnoj tradiciji koja spaja proslave smrti koje su slavile autohtone zajednice iz Meksika s katoličkom tradicijom koju su u Meksiko donijeli Španjolci, prilikom osvajanja te zemlje.

Meksikanci vjeruju da su tih dana, vrata između živih i mrtvih otvorena te da se mrtvi vraćaju živima na proslavu.

Iz tog razloga, Meksikanci postavljaju šarene oltare kako bi pozdravili mrtve. Oltari sadrže tipične elemente poput šarenog rezanog papira s slikama lubanja u različitim životnim situacijama. Ti oltari sastoje se od stvari u kojima su mrtvi uživali i stvarima koje trebaju kako bi se mogli vratiti.

Na Día de los muertos, Meksikanci kuhaju omiljena jela mrtvih i stavljaju ih na oltar kao poziv za večeru, na kojemu su postavljene svijeće kako bi osvijetlile put mrtvima do oltara te cvijeće koje reflektira svijetlo svijeća. Na oltar se postavljaju i omiljena pića, čak i cigarete (ako su pokojnici bili pušači). Oltare postavljaju u kućama i na grobljima uz glazbu, kao simbole njihove gostoljubivosti.

Meksikanci čvrsto vjeruju da smrt, a posebno sjećanje na mrtve, daje im osjećaj identiteta te im pomažu pronaći korijene njihove kulture i zajednice. Iz tog razloga Meksikanci slave smrt te upravo tim slavljem i prihvaćanjem smrti, prihvaćaju život.

Author: Institut za španjolsku kulturu i jezik

Share This Post On