Izložba: Najduže putovanje, put oko svijeta

Dragi polaznici, zadovoljstvo nam je pozvati Vas na izložbu: “Najduže putovanje, put oko svijeta”, koja se održava od 04.10-24.10.2021.godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (knjižnica) , od 07.00-20.00 sati.

Ovim putem želim Vas obavijestiti da će prof. Lourdes imati obilazak izložbe na španjolskom jeziku u srijedu 20.10.2021. godine u 11.00 sati. Svi vi koji želite pogledati izložbu i doživjet ju kao da ste u Španjolskoj, ste dobrodošli!

Potrebno je prijaviti svoj dolazak na mail: info@institutoespanol.com.hr

Video pogledajte na linku: https://www.youtube.com/watch?v=JjAbYNeoaMU

Malo o izložbi:

Prije 500 godina u Sevilli (Španjolska) započelo je putovanje koje je čovječanstvo dugo sanjalo: trebalo je stići do mitskog istoka i Začinskih otoka do tada neistraženim putem ploveći preko Atlantskog oceana na zapad. Putovanje je 1519. započeo Ferdinand Magellan, a završili su ga tri godine  kasnije, tj. 1522.,  Juan Sebastián Elcano i posada broda Victoria, čime se ono pretvorilo u najduže putovanje tog doba i prvo oplovljavanje svijeta. Ova izložba kronološki opisuje kako je tekao cijeli pothvat vezan za organizaciju i realizaciju te nesvakidašnje avanture, no osim datuma, činjenica i brojki, ona publici otkriva i ljudsku stranu pomoraca koji su sanjali o do tada nezamislivom putovanju, krenuli u nepoznato, prošli sva iskušenja i vratili se, izmijenivši time tijek povijesti. 

Od 5 brodova koji su 10. kolovoza 1519. isplovili iz Seville, natrag se vratio samo jedan – Nao Victoria. Od 245 članova posade koji su na njima plovili, nazad ih se vratilo samo 18, što vjerno dočarava koliko je teško bilo to putovanje. Ovaj junački pothvat je ujedno dokazao da je zemlja okrugla, da je njezin promjer mnogo veći nego što se mislilo i da se između Američkog kontinenta i Indijskog oceana stere ogromni Tihi ocean, dotada nepoznat Europljanima.

Izložba daje glas protagonistima ekspedicije putem pisanih svjedočanstva onih koji su putovanje planirali, pripremili i realizirali. Objašnjava nam ne samo kako je svijet prvi put oplovljen, već i kakav je uopće bio u to vrijeme, te kako su njegove do tada odijeljene stvarnosti po prvi put međusobno povezane u jednu globalnu cjelinu.

Od prvog predstavljanja u Sevilli 2019. g. izložba je obišla razne španjolske i svjetske gradove. Za njezino prvo predstavljanje u Hrvatskoj odabran je Dubrovnik zbog svoje stoljetne i posebne povezanosti s morem i pomorstvom. Nakon otvorenja početkom rujna, u dubrovačkom Državnom arhivu pronađeni su prijepisi pisama dvojice članova ove hrabre ekspedicije. Jedno od njih je do sada bilo slabije poznato javnosti, no iznimno je važno jer je jedini poznati sačuvani primjerak tog pisma. Fotografije pisama  pridružene su postavu i bit će izložene i u sklopu izložbe u Zagrebu, a nakon toga nastavit će putovanje po Hrvatskoj (Split u studenom, Rijeka u prosincu…)

TEHNIČKI PODACI

Izlošci: 15 panoa

Organizatori: Španjolska kulturna akcija i Ministarstvo kulture i sporta Kraljevine Španjolske

Kustosi: Antonio Fernández Torres, Guillermo Morán Dauchez (Archivo General de Indias), Braulio Vázquez Campos (Archivo General de Indias)

Tehnika: Tisak na forex

OSNOVNE INFORMACIJE

Trajanje izložbe:

Od 04. – 24.10.2021.

Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka: 07.00-20.00 sati

Napomene: Ulaz je besplatan ali kontroliran u skladu sa epidemiološkim mjerama nadležnih hrvatskih zdravstvenih vlasti.

Mjesto:

Aula knjižnice

Filozofski fakultet

Ivana Lučića 3, Zagreb

Author: Institut za španjolsku kulturu i jezik

Share This Post On