F.A.Q. COVID-19

Koje mjere poduzima Institut za španjolsku kulturu i jezik u s vezi prevencije i širenja COVID-19?

Svi naši profesori su cijepljeni.

Nosimo maske: Svi profesori i članovi koji ulaze u Institut moraju u svakom trenutku imati na licu zaštitnu masku, koja pri tome prekiva nos i usta.

Obavezna dezinfekcija: Svi profesori i članovi koji dolaze u Institut dužni su na ulazu dezinficirati ruke. Dezinfekcijska sredstva smo postavili na ulazu, u uredu i u svakoj učionici. Cjelokupan prostor, u pauzi između održavanja nastave zatvaramo i dezinficiramo klorom (klupe, ploče, stolice, prekidače za svjetlo, kvake, wc, podove i sve druge površine koje se dodiruju).

Provjetravamo: prozore držimo otvorene svakih 90 minuta minimalno 15 minuta te provjetravamo prostorije i tijekom održavanja nastave nekoliko puta po nekoliko minuta.

Držimo razmak: Između članova, trudimo se osigurati razmak te mi kao profesori međusobno držimo distancu. Svaki profesor boravi isključivo u svojoj učionici tijekom radnog dana te svu komunikaciju sa ostalim profesorima obavljamo online. Malo nas je smješno vidjeti kada razgovaramo putem ZOOM, udaljeni 5-6 metara, svatko u svojoj učionici. 😊

Mjerimo temperaturu i pratimo simptome: Svaki zaposlenik u Institutu prije dolaska na posao mjeri temperaturu te vodi o tome dnevnik.

U slučaju pojave bilo kakvih simptoma prehlade ili gripe, ostajemo kod kuće i na posao se vraćamo tek nakon negativnog testa.

Kako se odvija nastava?

Nastava se odvija i u Draškovićevoj 57 i online. Polaznici koji imaju simptome prehlade ili gripe ili su u samoizolaciji, mogu sudjelovati u nastavi od kuće ili iz ureda, tj. online.

Što ako imam povišenu temperaturu ili slične simptome zbog kojih ne mogu osobno doći na nastavu?

Tvoj profesor/ica će se pobrinuti da sudjeluješ u nastavi putem mobilnog uređaja (prijenosnog računala, tableta ili pametnog telefona). Unaprijed će ti poslati materijale koji će se koristiti na tom satu pa ih možeš otvarati paralelno s profesorom u učionici. Profesoru je potrebno javiti barem 24 sata ranije, kako bi mogao organizirati nastavu te je s strane polaznika potrebno instalirati ZOOM/SKPYE aplikaciju.

Što ako je netko u grupi bio u izravnom kontaktu s drugom osobom zaraženom virusom Covid-19 , razvije simptome te mora u samoizolaciju ?

Ukoliko Epidemiološka služba odredi, cijela grupa će ići u samo izolaciju. U protivnom nastava će se normalno nastaviti održavati uživo. Nastava će se održavati u isto vrijeme i trajati jednako dugo kao i predavanja uživo.

Što ako zbog poteškoća s mobilnim uređajem ili internetskom vezom ne uspijem pratiti online nastavu?

Osim što će ti poslati materijale, tvoj profesor moći će ti poslati i snimku cijelog sata održanog preko aplikacije Zoom pa nastavu možeš pratiti kad ti se vrati internetska veza. Osim toga, nudimo ti potpuno besplatnu uslugu online savjetovanja (putem video poziva i e-maila) kako bismo razjasnili upite bilo koje vrste.

Što mi je sve potrebno za praćenje online nastave?

Kompjuter, laptop, tablet ili pametni telefon, internetska veza, instaliran ZOOM ili Skype te je poželjno da imate slušalice.

Što ako je moj profesor bio u kontaktu sa nekim zaraženim i poslan je u samoizolaciju?

Nastavu ćemo ili organizirati online ili ćemo organizirati privremenu zamjenu za vašeg profesora tijekom trajanja samoizolacije Vašeg profesora te nastaviti održavati nastavu u živo.

Ako u slučaju samoizolacije mog profesora, u živo ga zamjeni drugi profesor, je li taj profesor bliski kontakt mog profesora s obzirom na to da zajedno rade?

Ne, jer jako pazimo da profesori borave svaki u svojoj učionici i da dnevni kontakti su ograničeni na manje od 15 minuta, s maskama na licu i na udaljenosti od dva metra. Sve sastanke i razgovore vodimo online, putem telefona, zooma ili maila, upravo kako ne bismo mogli jedni druge međusobno zaraziti.

Author: Institut za španjolsku kulturu i jezik

Share This Post On